Ziektekostenverzekering

Thailand is op het gebied van ziektekosten geen verdragsland van Nederland. Dit houdt in dat u bij emigratie naar of een langdurig verblijf in Thailand geen recht meer heeft op de Nederlandse basisverzekering.

Allereerst is het hierbij van belang het Nederlandse systeem te vergeten. In het Nederlands systeem is het wettelijk voorgeschreven dat iedere ingezetene van Nederland verplicht is deel te nemen aan en moet betalen voor de basisverzekering.
Dat betekent enerzijds dat de Nederlandse zorgverzekeraars een acceptatieplicht hebben, anderzijds dat de basispremies voor jong en oud gelijk zijn. In Thailand is hier geen sprake van, hier geldt meer het Amerikaanse systeem. De maatschappijen kunnen dus wel weigeren en de premies stijgen bij het ouder worden.

Voor ziektekostenverzekeringen in andere landen in Azië klik hierVaak gestelde vragenMoet ik zelf voorschieten als ik in het ziekenhuis terecht kom?

Dat hangt ervan af. De Thaise maatschappijen werken i.h.a. met ziekenhuizen waar ze een contract mee hebben. Dat zijn er meestal veel, zodat er altijd een ziekenhuis van uw keuze, al dan niet in uw omgeving, bij zit. Gaat u daarheen en er wordt voldaan aan de voorwaarden, dan hoeft u niet voor te schieten. De meeste Europese maatschappijen geven u volledig de vrijheid in de keuze van het ziekenhuis en gaan rechtstreeks betalen als het duurder wordt (bijvoorbeeld langer dan 24 uur opgenomen).

Is er een uiterste leeftijdsgrens waarop kan worden ingestapt?

Veel maatschappijen hanteren uiterste leeftijdsgrenzen waarop kan worden ingestapt. Dus hoe jonger, hoe meer keuze. Boven de 70 jaar kan het in principe nog steeds, maar dan wordt het risico op niet geaccepteerd worden of uitsluitingen zeer realistisch als er al gezondheidsklachten zijn.

Geeft een ziektekostenverzekering ook dekking in het buitenland?

Als u vooraf al weet dat u veel reist of bijvoorbeeld 2 keer per jaar naar Nederland gaat, geef dit dan vooraf aan. Sommige maatschappijen geven volledige dekking in het buitenland, andere een beperkte.

Kan ik niet beter in Nederland verzekerd blijven?

Ja, het Nederlands systeem is namelijk vrijwel perfect. Maar helaas is dit niet altijd mogelijk. In principe geldt dat zodra u uitgeschreven bent uit Nederland, u niet meer via de basisverzekering verzekerd kunt zijn. Dit geldt ook als u nog wel bent ingeschreven in Nederland maar het grootste gedeelte van het jaar feitelijk in Thailand woont. Vraag bij twijfel goed na bij uw Nederlandse ziektekostenverzekeraar of u nog wel recht heeft op de basisverzekering.

Wordt de verzekering duurder bij het ouder worden?

Ja. Let hier ook goed op. De ene verzekering blijft op hoge leeftijd nog heel betaalbaar, terwijl bij anderen de premies echt torenhoog worden.

Moet ik de voorwaarden lezen?

Zeker doen. Geen leuke materie maar o zo belangrijk. Wij kunnen u de belangrijkste kenmerken vertellen, maar het is onmogelijk om alle details te bespreken terwijl er mogelijk wel een voorwaarde in staat die voor vrijwel niemand maar juist voor u wel van belang is.

Het belang van het eerlijk invullen van het aanvraagformulier:
Voor alle ziektekostenverzekeringen moet een aanvraagformulier worden ingevuld. Een medische vragenlijst maakt hiervan deel uit. Wij krijgen vaak de vraag of het niet verstandiger is om iets maar niet te vermelden op de vragenlijst. Wees echter altijd eerlijk! Het is veiliger om op de polis een uitsluiting te hebben dan een paar jaar later ineens uit de verzekering te worden gezet omdat het aanvraagformulier niet waarheidsgetrouw is ingevuld.

 

Wat voor u de beste optie is, hangt volledig af van uw persoonlijke omstandigheden. Een goede ziektekostenverzekering is altijd maatwerk.

Aandachtspunten

Voor iedereen die aan het zoeken c.q. zich aan het oriënteren is, wat algemene uitleg en aandachtspunten

Soorten verzekeringen:

In Thailand zijn er 2 soorten verzekeringen verkrijgbaar, verzekeringen die vrijwel alles voor 100% dekken en de zogenaamde gelimiteerde verzekeringen. In het laatste geval staat er op alles een limiet en bestaat dus altijd de kans dat er alsnog zelf bijbetaald moet worden.

Levenslang verlengen van de verzekering:

Er zijn verzekeringen die gegarandeerd levenslang vernieuwbaar zijn (en dus niet eenzijdig door de maatschappij kunnen worden opgezegd), maar er zijn er ook die eindigen als een bepaalde leeftijd is bereikt. En die laatste soort is ongewenst als u voorgoed in Thailand wil blijven.

Inpatient en outpatient:

Inpatient (hospitalisation only) wil zeggen dat er sprake is van een ziekenhuisopname. Alleen inpatient verzekeren houdt derhalve in dat de gewone doktersbezoeken en de daarbij voorgeschreven medicijnen door uzelf betaald moeten worden. De meeste mensen kiezen ervoor om alleen inpatient te verzekeren aangezien outpatient hier relatief goedkoop is en daardoor makkelijk zelf te betalen. Daarnaast kennen de ziekenhuisartsen dit systeem en zorgen ze er al snel voor dat het inpatient wordt zodra er iets gedaan moet worden wat duurder is. Ook hanteert iedere maatschappij een andere definitie voor inpatient. Er hoeft bijvoorbeeld lang niet altijd sprake te zijn van een overnachting. Soms is het al voldoende als u voor korte duur een bed wordt toegewezen of als u minimaal X uur in het ziekenhuis bent.

Pre-existing conditions

Reeds bestaande aandoeningen kunnen worden uitgesloten bij het aangaan van een verzekering. De ene maatschappij is hier heel streng in, de andere is weer soepeler en accepteert deze alsnog.

Medisch onderzoek:

Een aantal maatschappijen stelt een medisch onderzoek verplicht voor aanvragers boven de 60 jarige leeftijd. Bij de ene maatschappij is dat heel uitgebreid, bij de andere vrij beperkt.

Eigen risico

Een aantal maatschappijen biedt de mogelijkheid een eigen risico te nemen en hierdoor de premie te verlagen. Dit kan interessant zijn, mits de “terugverdientijd” niet te lang is. Let dan echter goed op of dit eigen risico per jaar of per ziekte/ongeval geldt. Een wezenlijk verschil.

Thaise of westerse maatschappijen

In principe bieden zowel Thaise als Europese maatschappijen goede pakketten aan. Wat de beste keuze is, hangt volledig af van uw persoonlijke situatie zoals leeftijd, gezinssamenstelling en gezondheid.

Wachttijden:

Sommige maatschappijen verzekeren u vanaf dag 1. Andere maatschappijen daarentegen hanteren wachttijden van 30 dagen na de startdatum voor alle ziekten en werken vaak met een standaardlijst met ernstiger aandoeningen, waarvoor een wachttijd van 180 dagen kan gelden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kanker, hernia etc.

Contact Hua Hin
Wong Chomsin Building, Office 504
83/14 Phetkasem Road
Hua Hin, Prachuab Khiri Khan
77110 Thailand.
Skype: huahin.aainsure
Kantooruren:
ma/vr 10.00-17.00 uur
GPS
N 12°33,975'
E 099°57,521
Telefoon: +66 (0) 32 532 783
Matthieu: +66 (0) 810 067 008
Andre: +66 (0) 894 100 163
FAX: +66 (0) 32 532 783
Contact Pattaya
565/62 Moo 10 (Naast de Big C)
South Pattaya
Nongprue
Banglamung
Chonburi 20150, Thailand
Kantooruren:
ma/vr 08.30-17.30 uur
GPS
N 12.91621°
E 100.89496
Telefoon: +66 (0) 38 415 795-6
Wim: +66 (0) 971 890 190
Fax: +66 (0) 38 374 251