Autoverzekering

Een goede autoverzekering is in Thailand absoluut noodzakelijk. De vele motoren maken het verkeersbeeld chaotischer dan wat we in Nederland en België gewend zijn, de verkeersregels zijn anders en de overige weggebruikers doen wel eens onverwachte dingen.

Het maakt niet uit hoe goed u zelf rijdt, een ongeluk zit hier in een kleiner hoekje dan in Europa. Het is dan prettig te weten dat 1 telefoontje genoeg is om te kunnen rekenen op de service en back-up van een professionele verzekeringsmaatschappij die zowel op het moment zelf als in de verdere schade afhandeling snel en efficiënt voor u werkt. Wij werken bij voorkeur met maatschappijen die alles in het Engels aanleveren en die ook een Engelstalige alarmcentrale hebben.

Welke autoverzekering het beste is voor uw situatie, is uiteraard afhankelijk van meerdere factoren zoals de leeftijd en waarde van de auto, maar ook van de vraag hoe goed u verzekerd wilt zijn
Neem contact met ons op

Enige veelgestelde vragen op het gebied van autoverzekering:

Betalen die maatschappijen wel?

Het verzekeringswezen in Thailand is, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, goed gereguleerd en betrouwbaar. Het antwoord is dus ja.

Wat moet ik doen als ik een aanrijding heb?

In sommige gevallen kan worden volstaan met het invullen van een schadeformulier. Bij twijfel over de schuldvraag of bij grote schade: Bel het alarmnummer van de verzekeringsmaatschappij dat op de polis staat. De alarmcentrale stuurt vervolgens een “surveyor” ter plaatse. Deze verzamelt alle gegevens en maakt een rapport op. Dit gedeelte is dan ook beduidend beter geregeld dan in Nederland. Los van de vraag of er wel of geen surveyor ter plaatse komt, kan het nooit kwaad om direct na de aanrijding al foto’s te maken van de situatie.

Krijg ik als buitenlander niet altijd de schuld?

Dit wordt vaak geroepen, maar in de praktijk blijkt het reuze mee te vallen. In geval van een aanrijding met een voetganger of motorbike, zal deze sneller het voordeel van de twijfel krijgen, maar ook in Nederland is de zwakkere verkeersdeelnemer beter beschermd dus dat is niet vreemd.

Moet ik zelf, al dan niet direct, iets betalen?

U heeft een aanrijding gehad, de politie komt erbij en die vraagt u om de tegenpartij een X bedrag te geven. Want hij/zij moet naar de dokter en kan een week niet werken door uw schuld. Dit is het Thaise systeem. Maar zelfs al is het uw schuld, betaal niets! Daarvoor heeft u nu juist de verzekering afgesloten.

Kan ik met mijn Nederlands rijbewijs in Thailand rijden?

De politie zal het in geen geval accepteren en er is maar een zeer klein aantal verzekeringsmaatschappijen dat het wel accepteert. In principe staat in vrijwel iedere polis dat de bestuurder in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs. En een geldig rijbewijs is een Thais of een internationaal rijbewijs (dat eigenlijk bij een verblijf langer dan 3 aaneengesloten maanden zelfs omgezet moet worden in een Thais rijbewijs).

Is een leenauto gedekt als mijn auto gerepareerd wordt?

Helaas is dit nu nog niet gangbaar. Een paar maatschappijen zijn hier schoorvoetend mee aan het starten, maar voorlopig alleen nog maar in Bangkok

Een korte opsomming van de verschillende soorten verzekering en wat deze precies dekken:

Compulsory Third Party Liability (CTPL)

Dit is de door de overheid verplicht gestelde verzekering voor ieder motorvoertuig en deze dekt alleen maar lichamelijk letsel of dood. De dekking is echter minimaal, alleen met deze verzekering rondrijden levert dan ook een zeer groot risico op dat er zelf (fors) bijbetaald moet worden na een ongeval. De premie voor deze verzekering is 645 (vierdeurs) of 967 (tweedeurs) baht.

De compulsory heeft u altijd nodig naast 1 van de onderstaande verzekeringen!

3rd class

Deze verzekering is te vergelijken met de WA verzekering uit Nederland. Deze dekt schade aan eigendommen en medische kosten van derden. Daarnaast is er ook dekking voor medische onkosten voor de eigen inzittenden plus bailbond (borgtocht).

2nd class

Deze verzekering heeft dezelfde dekkingen als 3rd class, maar tevens is diefstal en brand van de eigen auto gedekt.

3 + 1

Deze verzekering dekt hetzelfde als 3rd class, maar tevens is schade aan de eigen auto gedekt tot het verzekerde bedrag bij een aanrijding met een ander motorvoertuig waarvan de identiteit bekend is. Deze verzekering dekt derhalve niet als u een eenzijdig ongeval heeft of als de bestuurder en gegevens van het andere motorvoertuig niet bekend zijn

2 + 1

Deze verzekering dekt hetzelfde als 3 + 1, maar ook diefstal en brand van de eigen auto is gedekt.

1st class

Deze verzekering is de allerbeste, te vergelijken met de all risks verzekering zoals we die in Nederland kennen.
Een first class verzekering is dan ook in alle situaties het beste en, gemeten naar Nederlandse maatstaven, relatief goedkoop.
Aandachtspunt bij first class verzekeringen: let op de maximale dekkingen. Kijk uw huidige polis hier eens op na. Een first class verzekering die maximaal 250,000 baht uitkeert voor schade aan eigendommen van derden, kan u flink in de problemen brengen als u een dure auto total loss rijdt.

Hoe kan ik mijn autoverzekering goedkoper maken?

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw first class autoverzekering goedkoper te maken.

 1. Dealer garage / insurer garage

Er zijn 2 soorten verzekering die afgesloten kunnen worden. Kiest u voor dealergarage, dan mag uw auto in geval van schade naar de dealer worden gebracht. Kiest u voor insurer garage, dan dient u uw auto naar een schadewerkplaats te brengen waar de verzekeringsmaatschappij een contract mee heeft. De laatste optie is zo’n 20 % goedkoper. Iedere maatschappij heeft een landelijk dekkend netwerk van deze algemene schade herstelplaatsen, die in de regel goede kwaliteit leveren.

 2. Named drivers

Het is mogelijk om maximaal 2 namen van bestuurders in de polis op te nemen. Dit is dus een goede besparingsmogelijkheid indien u de auto nooit uitleent. Mocht het nu toch een keer voorkomen dat u een ander laat rijden en deze een ongeluk veroorzaakt, dan bent u nog steeds verzekerd, maar dient u de eerste 6,000 baht zelf te betalen.

 3. Een standaard eigen risico

Voor diegenen die vrijwel nooit iets te claimen hebben, kan een eigen risico interessant zijn. Een eigen risico van bijvoorbeeld 3,000 baht brengt de premie al snel met 2 tot 3,000 baht omlaag. Dit eigen risico hoeft u uiteraard alleen te betalen als u schuld heeft aan een aanrijding.

Neem contact met ons op
Contact Hua Hin
Wong Chomsin Building, Office 504
83/14 Phetkasem Road
Hua Hin, Prachuab Khiri Khan
77110 Thailand.
Skype: huahin.aainsure
Kantooruren:
ma/vr 10.00-17.00 uur
GPS
N 12°33,975'
E 099°57,521
Telefoon: +66 (0) 32 532 783
Matthieu: +66 (0) 810 067 008
Andre: +66 (0) 894 100 163
FAX: +66 (0) 32 532 783
Contact Pattaya
565/62 Moo 10 (Naast de Big C)
South Pattaya
Nongprue
Banglamung
Chonburi 20150, Thailand
Kantooruren:
ma/vr 08.30-17.30 uur
GPS
N 12.91621°
E 100.89496
Telefoon: +66 (0) 38 415 795-6
Wim: +66 (0) 971 890 190
Fax: +66 (0) 38 374 251